Frågor & Svar

Sabine Rosén svarar på vanliga frågor

Sabine Rosén svarar på vanligt ställda frågor

  • Örtmediciner - vad är det?

Traditionellt använda örter, de som plockats, använts och där kunskap om dessa förts vidare mellan våra generationer brukar vi benämna örtmediciner. I kombination med nutida forskning, där vi metodiskt får fram vilka aktiva substanser som har viss effekt, och vilken dos som är verksam, så kan vi på ett säkert sätt använda växter i naturen i olika former. Kanske genom en kopp te på plockad ört, eller som torkat pulver i kapsel alternativt som tinktur/droppar i koncentrerad form. 

 

  • Örtmedicin kurs - vad arrangeras via TotalVital?

Under sommaren och hösten 2023, så kan du enkelt inspirera dig genom korta filmer/inlägg på våra sociala medier. Vi tänker oss att kunna filma plockning, torkning osv av färska örter. Utöver det berätta om hur örter används för olika organsystem. Tex plocka rölleka som är en bitterört, för att stimulera matsmältning och för att få kramplösande effekt om du har ont i magen. Följ @totalvita_webshop på instagram så kommer mini-kurserna, gratis såklart.

 

  • Örtmedicin, naturens läkande kraft - finns denna bok också som gratis pdf?

😊 Ja! Ladda ned Örtmedicin, naturens läkande kraft gratis här på vår sida, eller köp som bok 180:-.

 

  • Örtmedicin för ömma muskler och andra symptom - hur ska jag tänka?

Ett tips är att se längst bak i boken örtmedicin, där vi listat förslag på olika besvär man kan ha i kroppen. Självklart så är dessa förslag inte istället för att kontakta läkare och få professionell vård när det behövs. Men, ifall dina stela muskler skulle må bra av ökad cirkulation, ja, då finns några örtförslag. Likaså om du har svårt att koppla av och somna - ja, då finns örter som hjälper till att lättare komma till ro. På första sidan här i shopen så har du också förslag på örter sorterat på "sömn", "energi", "immun" och "mage". 

 

  • Medicinska örter i sverige - hur vet jag vilken kvalité en ört har?

Detta är en väldigt relevant och viktig fråga! Seriösa leverantörer tillhandahåller endast örtmedicin som är standardiserad och kontrollerad via HPLC testning, länk här till PubMed om HPLC testning. En kontrollerad produkt innehåller rätt nivå av aktiva ämnen och innehåller inte skadliga ämnen (som tungmetaller, medicinrester mm). På TotalVital har vi endast högkvalitativa produkter, testade och kontrollerade. 

 

  • Hur doserar jag örtmedicin?

Modern örtmedicin och dess dosering har stöd från både forskning och traditionell användning. Många gånger så har naturen ordnat det så att "god smak" på en kopp te, motsvarar rätt mängd aktiv dos. Generellt för många örter innebär det några blomklasar ört. I torkad form ofta 2 mg, och i droppform 1-2 ml, dvs en halv tesked. Doseringen är beräknad på frisk person som väger 60 kg. De flesta örter använder man 2 ggr per dag.

OBS! Här på TotalVital har vi just högkvalitativa örter, som är spädda "1:1" vilket betyder att tinkturen/dropparna i flaskan innehåller: en del ört och en del alkohol alternativt glycerol. Då stämmer det som står angivet som doseringsförslag (baserat på forskning). Köper du exempelvis kamomill från oss, så är doseringen 1 ml 2 ggr per dag (eller innan sänggående). Får du dock tag på den på annat sätt - kontrollera på baksidan/etiketten vad spädningshalten är... tyvärr är det vanligt att spädning ligger på 1:5 (dvs en del ört till 5 delar vätska) och då måste ju dosen femdubblas...


    Vi svarar på din fråga via formulär här